nieuws
Gezondheidsraad adviseert noten en peulvruchten
|
||
De gemiddelde
consument moet meer groenten en fruit, volkorenproducten, peulvruchten, noten
en vis eten. Dat draagt bij aan het voorkomen van ziekten, aldus de
Gezondheidsraad in de nieuwe Richtlijnen goede voeding 2015. Noten en
peulvruchten zullen daarom worden opgenomen in de nieuwe Schijf van Vijf, die
in het voorjaar van 2016 wordt gepresenteerd, http://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx
|
De nieuwe richtlijnen in het kort
Algemeen
• Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk
voedingspatroon
Hogere consumptie aanbevolen
• Eet dagelijks ten minste 200 gram groenten en ten minste
200 gram fruit
• Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of
andere volkorenproducten
• Eet wekelijks peulvruchten
• Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
• Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis
• Drink dagelijks drie koppen thee
Lagere consumptie aanbevolen
• Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
• Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
• Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag
• Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
• Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig (behalve voor
specifieke groepen).
Handhaving van de consumptie
aanbevolen
• Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of
yoghurt
(de huidige consumptie van 325-390 gram per dag behoeft geen aanpassing)
Vervanging aanbevolen
• Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
• Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door
zachte margarine, vloeibaar bak-
en braadvet en plantaardige oliën
• Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
Bron: Gezondheidsraad